Azerbaycan Yer Şekilleri

Azerbaycan Yer Şekilleri

Azerbaycan Yer Şekilleri, Azerbaycan dağlık kesimleri oldukça fazla olan bir ülkedir. Ülkede yer almakta olan Kafkas Sıradağları’nın

Azerbaycan Yer Şekilleri

Azerbaycan Yer Şekilleri, Azerbaycan dağlık kesimleri oldukça fazla olan bir ülkedir. Ülkede yer almakta olan Kafkas Sıradağları’nın yükseltisi ortalama sonuçları göz önüne aldıkça dört bin metreyi geçebilmektedir. Azerbaycan’ın en yüksek yeri Bazardüzü’dür. Bazardüzü’nün yükseltisinin de dört bin metreyi geçmiş olduğu bilinmektedir.Azerbaycan Yer Şekilleri , Azerbaycan’ın güneydoğusunda Küçük Kafkas Dağları yer almaktadır ve Şah Dağ, Murat Dağı ve Zangezur Dağlarıyla Karabağ platosundan oluşmaktadır. Azerbaycan’ın güneyinde ise Talis Dağları bulunmaktadır ve bu dağların arasında Kura-Aras ovaları yer almaktadır. Kura-Aras ovaların yeryüzü şekilleri oldukça sade ve geniştir.

Azerbaycan Su Kaynakları

Ova düzlükleri arasında Şirvan, Karabağ-Mil, Güney Mugan, Mil-Mugan-Şirvan ovaları ve akarsuların getirdiği alüvyon depoları yer almaktadır. Ovalar Azerbaycan için önem teşkil etmektedir. Ülkede ki en önemli akarsular Kura ve Aras Akarsularıdır. Azerbaycan mineralli su kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Azerbaycan da dağlar yamaçlı kayın, meşe ve çam ormanları ile örtülüdür. Azerbaycan’da hayvan türleri arasında geyik, karaca, yaban domuzu, ayı, vaşak, Avrasya bizonu, elik ve pars sayılabilmektedir. Çil keklik ve orman tavuğu kuş türleri arasında en sık karşılaşılan türlerdendir. Kura-Aras Ovasında bozkırlara ve yarı çöl ortamına uygun özgü bitkiler yetişmektedir.

Azerbaycan’ın oldukça önemli bir kısmı gri ve tuzlu topraklar ile örtülüdür. Yüksek kesimlerde kestane rengi topraklar fazlalıktadır. Azerbaycan’da genel itibari ile astropik kurak bir iklim hâkim olmaktadır. Ülkede kışlar ılık ve yaklaşık dört-beş ay sürmektedir. Azerbaycan’da yazlar ise ortalama yirmi yedi derece sıcaklıkla geçmektedir. Ülkede en yüksek sıcaklık kırk üç dereceyi bulmaktadır. Nemli bir astropik iklimin hâkim olduğu güney ve doğu bölgeler ise en çok yağış alan noktalardır.

Azerbaycan Jeomorfoloji Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde bir ülkedir ve Hazar Denizi boyunca bir sahil şeridine sahiptir. Toprakları Karadeniz’den Akdeniz’e ve İran’ın kuzeyinden Türkiye’nin doğusuna kadar uzanır. Bazı verimli bozkır ve çöl alanları ile çoğunlukla dağlıktır. Hava, kendi bölgesinde büyük ölçüde değişiklik gösterir; kıyı bölgelerinde ağırlıklı olarak nemli ve ülkenin diğer bölgelerinde çöl gibi.

Azerbaycan’ın manzarası çoğunlukla dağlardan ve kuru bozkırlardan oluşur. Yazları sıcak, kışları soğuk olan yarı çöl iklimine sahiptir. Azerbaycan’ın büyük kısmı dağlar, düzlükler, tepeler, vadiler, ovalar, havzalar, platolar ve boğazlardan oluşmaktadır. Kafkas Dağları, Batı Azerbaycan’da Karadeniz kıyılarına paralel uzanır. Avrupa ve Asya’nın en yüksek dağları arasındadırlar. En yüksek zirvesi, deniz seviyesinden 553 m yükseklikte Akhchik-Agsu volkanik zinciri üzerindeki Dağlıca Dağı’dır. Diğer önemli dağ sıraları, doğu Azerbaycan’da Garadagh-Abşeron ve Tovuz-Geyh Dağı ve kuzeybatı Azerbaycan’da Aktau-Gök Zinciri’dir.

Azerbaycan’ın iklimi kısmen Hazar Denizi ve Kafkas Sıradağları boyunca bulunduğu konuma göre belirlenir. Sıcak yazlar, ılıman kışlar, periyodik kuraklık, yüksek nem, sık gök gürültülü fırtınalar, kasırgalar, kar yağışı, soğuk geceler ve soğuk baharlara sahiptir. Nisan ve Haziran ayları arasında, ülke genelinde sıcaklıkların bazen 40°C’yi (104°F) aşan yoğun bir sıcak hava dalgası meydana gelir. Kışın, sıcaklıklar 0°C’nin (32°F) altına düşerek kıyı bölgeleri dışında her yerde kar yağışı doğurur.

Azerbaycan’ın büyük bir bölümünü su birikintileri kaplar; bununla birlikte, karasal iklimi nedeniyle çoğu bölge çöl benzeri veya dağlıktır. Ünlü simge yapılar arasında Bakü’deki Kız Kulesi; Bir zamanlar deniz feneri olan, ancak şimdi Bakü Körfezi yakınlarında yelken açan denizciler için bir gözlem noktası olarak hizmet veren 71 metre yüksekliğinde bir yapı. Azerbaycan’da zaman içinde – İran Türk halkları da dahil olmak üzere – edebiyat, sanat ve mimari yoluyla Azerbaycan’ın mevcut kültürüne önemli ölçüde katkıda bulunan bir dizi kültür yaşadı. Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki önemli ticaret yolları üzerinde yer aldığı için – tüm bunlar Azerbaycan’ın o bölgede de önemli bir ekonomik merkez haline gelmesine katkıda bulundu!

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!