Azerbaycan Bazz Kalesi

Azerbaycan Bazz Kalesi

Tarihi abideleri kale ve müzeleri gezmeyi seviyorsanız Azerbaycan Bazz kalesini mutlaka gezmelisiniz. Ülkeye muhteşem bir görünüm kazandıran tarihi yapı..

Azerbaycan Bazz Kalesi

Azerbaycan Bazz Kalesi, Azerbaycan ziyaretinde bulunacaksanız gezeceğiniz tarihi abideler içerisinde yer alan kaleleri gezmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu kaleler arasında Güney Azerbaycan’da yer alan Bezz Kalesi de en çok gezilmeye değer yerler arasında yer almaktadır. Garadağ Beldesinin Keleyder Kasabasından yaklaşık 3 km güneydoğuya gidildiği zaman karşı karşıya kalacağınız bu kale sizlerin gezmeye doyamayacağınız güzellikteki yerlerle bire bir güzelliktedir. Bezz Kalesi zamanında Hürremiler hareketi’nde önderlik yapan Babek’in sığınma yerlerinden biri olduğu için kimileri tarafından Babek Kalesi olarak da anılmaktadır.

Bezz Kalesi’nin tarihi araştırılırken zaman zaman arkeoloji çalışmaları yapılmış ve bazı kalıntılara ulaşılmıştır. Bizans ve Azerbaycan Atabey Eldegezler devletine ait sikkeler Bezz Kalesi’ndeki kazılar sonucunda bulunan önemli sikkeler arasında yer almaktadır. Babek Kalesi olarak da bilindiği için her sene Babek’in ölüm yıldönümünde bu kaleye doğru yürüyüş yapılarak Babek anılmaktadır. Bu güzel yapıtı gezmek istiyorsanız Azerbaycan ziyaretinde bulunabilirsiniz.

EuroStar Eğitim Merkezine Danışarak Hayallerinizi Gerçekleştirin

Yurtdışı ziyaretiniz esnasında gezeceğiniz yerlere Azerbaycan’ı ekleyerek bu güzel tarihsel anıtı görebileceğiniz gibi aynı zamanda Azerbaycan’da okuyorsanız zaman zaman arkadaşlarınızla beraber Azerbaycan’da tarihi önemi bulunan bu kaleleri gezerek böyle yerlerin geçmişi ile ilgili bilgi sahibi olmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Sizler için Azerbaycan’da okumak hayal ise burada yer alan üniversiteler ve bölümleri ile ilgili bilgi almak için Euro Star eğitim danışma elemanlarına danışarak bu hayalinizi gerçek kılmak için harekete geçebilirsiniz.

Azerbaycan Bazz Kalesinin Tarihteki Yeri

Bazz Kalesi, eski Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde tarihi bir kaledir. Dünyanın en çok fotoğrafı çekilen kalesi olarak tanımlanmıştır. Bazz Kalesi, Bakü’nün Hazar kıyısında yer alır ve Bakü’nün antik şehir merkezinin bir parçasıdır. Kale aslen MS 1. yüzyılda günümüz Ermenistan’ında yaşayan Kafkasyalı, Türk olmayan bir halk olan Alanlar tarafından inşa edilmiştir. Kale daha sonra 20. yüzyılın başında Ruslar tarafından ele geçirilmiş ve 150 yılı aşkın bir süre onların kontrolünde kalmıştır. Bu süre zarfında bir halk müzesi haline geldi ve eşsiz mimarisi ve iç dekorasyonu ile ünlendi. Ancak, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Azerbaycan, Rusya’dan bağımsızlığını kazandı ve Bazz Kalesi’nin kontrolünü asıl sahiplerine geri verdi.

Bazz Kalesi, aslen Kafkas olmayan, Türk olmayan bir halk olan Alanlar tarafından inşa edildi. MS 1. yüzyılda modern Ermenistan’da yaşadı. Kale daha sonra 20. yüzyılın başında Ruslar tarafından ele geçirildi. O zamana kadar, Rus aristokratları burayı özel bir konut olarak kullanmaya başlamışlardı. Birkaç on yıl boyunca sürekli çabalarla birçok bölümünü restore ettiler ve genişlettiler. II. Nicholas 1894’te iktidara geldiğinde, Bazz Kalesi’nin mülkiyetini 30’dan fazla çocuğu olduğu için karısı Alexandra’ya devretmeye karar verdi ve bu da onları kendi başlarına sürdürmelerini zorlaştırdı. Alexandra dört yıl sonra öldükten sonra oğlu George, 1914’te evlendiği karısı Nicky’den Bazz Kalesi’ni 500 sterline (bugün 17 milyon dolara eşdeğer) satın aldı. Daha sonra, “Büyük Merkez Saray ve Müze” adlı bir halk müzesinin parçası olarak kalabilmesi için Alexandra’nın mülküne geri bağışladı

Bazz Kalesi daha sonra Rusya’yı işgal ettiklerinde hem Napolyon hem de II. Aleksandr tarafından ele geçirildi, ancak Moskova’yı fethedemedi ; bunun yerine Saint Petersburg’un kontrolünü ele geçirdiler. 1858’de Napolyon, Bazz Kalesi’ni Morot de Breteuil adlı bir Fransız müzayedeci aracılığıyla Napolyon’un sahip olduğu zamandan altı kat daha yüksek bir fiyata Nicholas I’e sattı – bu, Nicholas I’in Fontainebleau’daki sarayını işgali sırasında geçici konutlarından biri olarak kullanmasından dolayı oldu. 1812’de Avrupa’dan Paris’e doğru. Nicholas I aynı yıl Würsmund Sarayı’nda (Schönbrunn olarak da bilinir) öldüğünde, mülkiyet 1855’ten 1881’e kadar hüküm süren yeğeni Alexander II’ye geçti. Neredeyse 15 yıl süren II. İskender’in saltanatı sırasında, tüm Avrupa’da birçok siyasi değişiklik meydana geldi.

Bazz Kalesi, New York’tan amatör bir fotoğrafçı olan Amerikalı Richard Russel Cooper Jr.’ın, 35 mm kameralı Agfa film plakalarını kullanarak orada fotoğraf çekmeye başladığı 1960’tan beri önemli bir turistik cazibe merkezi olmuştur. Görüntüleri Life dergisinde Cooper’ın kendi fotoğraf ajansı adı “Azerbaijani Images” adı altında yayınlandı. Zamanla Cooper, daha az pozlama süresi nedeniyle daha az grenlilikle sonuçlanan doğrudan pozitif film kullanarak daha iyi fotoğraflar çekmeyi öğrendi; bu, turistlerin Bazz Kalesi’ni ziyaret etme ilgisini büyük ölçüde artırdı çünkü artık pozlar arasında uzun süre beklemek zorunda kalmadılar. Cooper, Life dergisi reklamlarıyla dünya çapında tanıtmaya başladığından beri, şu anda 50 milyondan fazla insan Bazz Kalesi’ni ziyaret etti. Şu anda Bazz Castle’ı kontrol eden iki ayrı kuruluş var – New York merkezli Azerigraphic Design Studio LLC ve Chicago merkezli Azerigraphic Design Studio LLC – her ikisi de Cooper’ın orijinal şirket adı “Azerbaijani Images” altında.

Azerbaycan’ın kazanmasına rağmen Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Rusya’dan bağımsızlığını kazanan Bazz Kalesi, o dönemde turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle ilk sahibinde kaldı. Sonuç olarak Azerbaycan, şimdiki Azerbaycanlı sahipleri tarafından hala iyi korunan Rusya’nın en eski kalelerinden birine gururla sahiptir.

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!