İçindekiler
Azerbaycan Geleneksel Oyunlar ve Kıyafetleri
Azerbaycan Geleneksel Oyunlar ve Kıyafetleri, Azerbaycan Cumhuriyeti uzun yıllar Rusya egemenliğinde kalmış 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ile kendi kimliğini başarıyla kurmuş ve devam ettirmiş bir Kafkasya ülkesidir. Kafkas ülkesi olması nedeni ile geleneksel oyunlarını ve kıyafetlerini Kafkas dansları oluşturmaktadır. Azerbaycan’da birbirinden farklı geleneksel oyunlar yer almakla birlikte en çok kızlı erkekli oynanan Kafkas oyunu ön plana çıkmaktadır.
Bunun dışında Azerbaycan halk oyunları arasında Abbas Gendi(Çay şekeri), Abayı, Avarı, Ağır Garadağlı, Azerbaycan Alça Gülü, Asma-Kesme, Asta Garabağlı, Ay Beri Bah, Benövşe(Menekşe), Beyaz Geceler, Brilyant(Pırlanta), Cengi Ceyranı, Cehribeyim, Çalparağ, Çattadı, Çay, Çit Tuman, Darçını, Desmalı, Enzeli, Gazağı, Gaytağı, Goçeli, Gızlar Bulağı, Gızılgül, Gıtgılıda, Gelin Havası, Gofta, Gülegez, Gelin Getirme, Gülmeyi, Hala-Bacı, Halay, Hançobanı, Iğdır Barı, Innabı, İki Arvadlı, Kışkanç, Köroğlu, Lâle, Lezginka, Mehribanım Çal Oyna, Naz Eyleme, Sarı Gelin, Sarı Köynek, Semeni, Şalaho, Uzundere (dans), Vağzalı, Velaçola, Yallı gibi oyunlar yer almaktadır.
Azerbaycan Müzik Aletleri
Azerbaycan halk oyunları ile birlikte genelde Garmon, Davul, Goşa Nağara, Tar, Kemençe, Balaban, Tulum, Tütek, Klarnet, Zurna gibi müzik aletleri çalınmaktadır. Halk oyunları oynanırken yöresel kıyafetler giyilmektedir. Bu kıyafetler genelde ipek kumaştan yapılmış kadınlar için uzun işlemeli etekler üzerine ipek gömlek, kolları ve üzeri işlemeli cepken yelekler ve kafalara takılan boncuklu ya da işlemeli başlıklardan oluşmaktadır. Erkekler ise aynı şekilde ipekten gömlekleri, bol pantolonları, işlemeli uzun cepkenleri ve kafalarına taktıkları fes ya da başlık ile yöresel kıyafetleri tamamlamaktadır.
Azerbaycan Geleneklerinin En Güzelleri ile Sizleri Ülkesine Davet Ediyor!
Azerbaycan, Asya’da on milyondan fazla nüfusa sahip bir ülkedir. Eski bir Sovyet cumhuriyetidir ve yedi Türk ve İran ülkesi ile çevrilidir. Birçok dağ ve orman ile Akdeniz iklimine sahiptir. Azerbaycan toprakları eski zamanlarda Ermenistan eyaletiydi. Ülkenin adı, Ermenice’nin “bereketli” veya “çok üreten” anlamına gelen “Arayan” adından türetilmiştir. Eski zamanlarda Azerbaycan Med İmparatorluğu’nun bir parçasıydı; Büyük İskender MÖ 328’de burayı fethetti. Ancak Ermenistan da eski Azerbaycan’ın bir parçasıydı.
Azerbaycanlılar baklava, deve eti, gül suyu gibi pek çok geleneksel yiyeceğe sahiptir. Antik bir şehir bir Azerbaycan devletinin başkentiydi – Bakü – bu nedenle hem vatandaşları hem de ziyaretçileri için önem taşıyor. Bakü’nün Eski Şehri, İsmail Bey Gurbanlu tarafından 1501–04 yıllarında inşa edilen Kız Kulesi ve Sultanahmet Camii gibi birçok güzel binaya sahiptir. Şehir ayrıca her yıl yerel sanat ve el sanatlarını sergileyen uluslararası sergiler düzenlemektedir. Azerbaycan’da geleneksel sanat biçimlerine ek olarak, günümüzde dünya çapında popüler olan caz müziği, film yapımı ve mimari gibi modern sanat biçimleri de bulunmaktadır. Azerbaycanlılar, 1991 yılında Azerbaycan’ın Rusya’dan bağımsızlığını kazandığı 27 Nisan’da Yeni Yıl ve Cumhuriyet Bayramı gibi birçok geleneksel festivali kutlarlar. Bir diğer popüler festival ise, aile ziyaretleri ve halk dansları yarışmaları ile baharın kutlandığı Navruz’dur. (İran Yeni Yılı olarak da bilinir)
Azerbaycanlıların yüzyıllardır zamana direnen harika gelenekleri var. Her yıl Navruz zamanında herkesi tek çatı altında buluşturan festivallerinin yanı sıra zengin folklorlarıyla konuklarını ağırlamayı çok seviyorlar. Ayrıca, oyunların yalnızca biri kazandığında sona erdiği diğer ülkelerin aksine, oyuncuların oyunu kazanmak için belirli kurallara göre bir tahta üzerinde taşları hareket ettirdiği veya bir oyuncu yenilgiyi kabul edene kadar oynadığı satranç gibi geleneksel oyunlara sahiptirler!