Azerbaycan Kulüpleri

Azerbaycan Kulüpleri

Azerbaycan Kulüpleri öğrencilerin ilgilerine yönelik olarak çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Arkeoloji ve spor kulübü, bilim ve eğitim kulübü..

Azerbaycan Kulüpleri

Azerbaycan Kulüpleri Hakkında Bilgi

Azerbaycan Kulüpleri, Azerbaycan da spor önemli bir konumdadır. Ülkede ki en üst seviye futbol ligi Topaz Premyer Liqası’dır. Topaz Premyer Liqası 1992 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasının ardından kurulmuştur. Lig on adet takımı bünyesinde bulundurmaktadır. Ligin en başarılı takımı Neftçi Bakü, ligin son şampiyonu Karabağ’dır. Neftçi Bakü 8 kez şampiyonluk yaşadığı için ligin en başarılı takımı unvanına sahiptir. Futbol teşkilatı 1994 yılında, Mayıs ayında, UEFA’nın Viyana şehrinde düzenlenmiş yirmi ikinci Kongresinde UEFA’ya, 1994 yılında, haziran ayında, FIFA’nın Chicago sehrinde düzenlenmiş kırk dokuzuncu Kongresinde FIFA üyeliğine dâhil edilmiştir. AFFA’nın milli takımları dünya ve Avrupa Şampiyonası’nda rekabet ortamında boy göstermeye başlamışlardır.

1994 yılında, Aralık ayında, Azerbaycan futbolu geçmişinden bu yana ilk kez üç hakeme – Tahir Süleymanov, Asim Hudiyev ve Hagani Memmedov’a FIFA derecesi verilmiştir. 1997-2003 yıllarında Azerbaycan futbolu derin kriz geçirmiş büyük sorunlar yaşamıştır. AFFA yönetimiyle futbol kulüpleri arasında devam eden mücadele adil sonuca varılamamıştır. Bu durum için kulüpler itiraz etmişlerdir. On birinci Milli Şampiyonluk yarışmalarını durdurmuşlardır. Sonradan şampiyonluk hususi Teşkilat Komitesinin denetiminde yönetilmiştir. Bu durum karşısında AFFA yönetimi sonuçları tanımamıştır ve klüpler Avrupa mikyaslı turnelere katılamamışlardır.

Azerbaycan’da Futbol ve Gelişimindeki Önemli Faktörler

Futbol 20. yüzyılda popüler bir spor haline geldi. Aynı zamanda dünyanın en profesyonel sporlarından biri olarak kabul edilir. Futbolla ilgili tutku ve coşku, birçok insanı futbol oynamaya ve izlemeye çekiyor. Futbol, ​​oynanan türlere bağlı olarak futbol veya netball olarak da adlandırılır. Futbol, ​​her iki ucunda kale direkleri bulunan dikdörtgen bir alanda on bir oyuncu tarafından oynanan bir takım sporudur. Oyuncular, gol atmak ve oyunu kazanmak için defans, orta saha ve forvet gibi belirli roller üstlenirler. Futbol, ​​Asya ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın tüm ülkelerinde popülerdir.

Futbol Azerbaycan’da ilk kez 1878 yılında, kendi memleketi İsviçre’den oyunu beraberinde getiren İsviçreli beden öğretmeni Fyodor Shmagin tarafından oynanmıştır. 1881’de Shmagin, Bakü’nün ilk futbol kulübü olan Bismekəmmet’i (Bismarck) kurdu. 1884 yılında Bakü’de ilk kez uluslararası bir futbol turnuvası düzenlendi; bu etkinlik yerel halk arasında çok popüler oldu ve onları düzenli olarak futbol oynamaya başlamaya teşvik etti. 1890’lar boyunca birkaç kulüp kuruldu, ancak 1900’e kadar Azerbaycan’ın ilk futbol kulübünün ana organizasyonundan bağımsızlık kazanması değildi. Bir yıl sonra, Bakü’nün ilk futbol kulübü, futbolun uluslararası yönetim organı olan FIFA tarafından resmi olarak tanındı ve dünyanın ilk “FIFA kulüplerinden” biri oldu (yani, FIFA tarafından tanınan bir kulüp). 1993 yılında baş antrenör Robert Bobokhzad (Bobokhzad Rojavoddin olarak da bilinir) altında kuruldu. Bobokhzad, onları iyi tanıdığı ve baskı altında iyi performans gösterebileceklerine inandığı için bu takım için kendi bölgesinden birkaç yerel oyuncu seçti. Milli takım ilk uluslararası maçını 8 Ağustos’ta Almanya ile Hagen-Herburg Sportpark’ta oynadığı maçta 5-3 kaybetti. O zamandan beri Azerbaycan, UEFA Euro 2000 ve 2002 ve FIFA Dünya Kupası 2006’dan 2018’e kadar şimdiye kadar ılımlı sonuçlar elde ettikleri çok sayıda uluslararası turnuvaya katıldı. Milli takım şu anda FIFA tarafından dünyada 39. sırada; Azerbaycan’ın en iyi oyuncuları genç olduğu ve gelecekteki gelişim için büyük potansiyele sahip olduğu için bu sıralamanın zamanla yükselmesi bekleniyor.

Futbol, ​​bir seyirci sporu olarak popülaritesinin yanı sıra, 1990’lar boyunca çeşitli kulüplerin kurulmasından bu yana Azerbaycan’da da önemli bir profesyonel faaliyet haline geldi. Şu anda Azerbaycan genelinde faaliyet gösteren 100’den fazla profesyonel ekip var, bu da onu her yıl sırasıyla Sumgayıt Uluslararası Fuarı ve Gence Uluslararası Fuarı gibi yerel futbol müsabakalarında birden fazla profesyonel takıma ev sahipliği yapan Gence ve Sumgayıt gibi birçok şehir için önemli bir iş sektörü haline getiriyor. Azeri oyuncular, yetenekleri nedeniyle Arnavutluk’un Arnavutluk’un alt sıralarda yer almasına rağmen, Euro 2016 gibi uluslararası turnuvalarda gösterdikleri tutarlı performans nedeniyle son yıllarda çeşitli profesyonel spor federasyonları tarafından küresel olarak tanınmasından dolayı büyük Avrupa kulüpleri tarafından uluslararası olarak işe alınmaktadır. o yıl Arnavutluk’a kıyasla daha zayıf bir rekor (o zaman 43. sıradaydı).

70 yıl önce bu Haziran ayındaki kuruluşundan bu yana Azerbaycan, ülke çapındaki milli takımları ve profesyonel ligleri aracılığıyla futbol sevgisini geliştirmede büyük ilerleme kaydetti. Bu tutku, Azerbaycan’ı bu sporu bu kadar çok seven genç ve tutkulu oyuncuları sayesinde Euro 2020’nin bir parçası olduklarında şüphesiz daha da ileriye taşıyacaktır!

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!