Azerbaycan Gelir Kaynakları

Azerbaycan Gelir Kaynakları

Azerbaycan gelir kaynakları arasında tütün, havyar, pamuk, dut, tahıl yer almaktadır. En fazla gelir getiren kaynak ise doğalgazdır. Ülkemiz ile..

Azerbaycan Gelir Kaynakları

Azerbaycan Gelir Kaynakları, 1991 yılında SSCB’nin dağılmasının ardından bağımsızlığına kavuşmasıyla büyük bir ekonomik reforma gitmek durumunda kaldı. Bu kalkınma sürecinde başarılı bir şekilde ilerleyen Azerbaycan ileriye de umutlu bakmaktadır. Yer altı kaynakları bakımından son derece zengin olan Azerbaycan’da hatrı sayılır miktarda petrol ve doğal gaz çıkarılmaktadır. 1990’ların sonundan günümüze Azeri petrolünü taşıyacak olan boru hattı, içlerinde ülkemiz Türkiye’nin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi önemli ülkelerin gündemi halinde gelmiştir. Bu nedenle Azerbaycan yer altı kaynakları açısından söz sahibi bir ülke konumundadır.

Azerbaycan ayrıca demir, çinko ve bakır cevherleri açısından da son derece önemli rezervlere sahiptir. Ülkedeki önemli sanayi dalları arasında metalurji, petrokimya, ve çeşitli makine yapımı sanayileri bulunur. Bu sanayilerin gelişmiş olması ülke topraklarından elde edilen ham maddelerden dolayıdır.
Azerbaycan’ın topraklarının çoğu engebeli olduğu için tarıma elverişsizdir. Ülke topraklarının sadece %7’si tarıma uygundur. gelişmiş sulama olanakları sayesinde pamuk, tahıl, meyve ve sebze türleri yetiştirilebilir. Otlakların çoğu; koyun, sığır ve keçi gibi hayvanların otlanması için kullanılmaktadır.

Azerbaycan turizm

Turizm de Azerbaycan’ın önemli gelir kaynaklarındandır. 2007 yılı hesaplamalarına göre ülkeye gelen turist sayısı 1.332.701 kişiyken, turizm gelirleri 758,5 milyon dolar olarak açıklanmıştır. Azerbaycan’ın para birimi ‘Manat’tır. Para birimi Türk lirasından daha değerli olup yaklaşık 2.71 Türk Lirası’dır. İşsizlik ise %6 ile Türkiye’nin işsizlik oranından daha düşüktür.

Azerbaycan Hotel

Azerbaycan otel endüstrisi, son zamanlarda ülke ekonomisinin gelişmesiyle çok müreffeh hale geldi. Sektör hızla büyüyor ve yakın gelecekte daha da artması bekleniyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 100’den fazla 5 yıldızlı otel, 200’den fazla 4 yıldızlı otel ve 1000’den fazla 3 yıldızlı otel bulunmaktadır. Bakü merkezli uluslararası otel zincirleri organizasyonu, bir dizi uluslararası 5 yıldızlı oteli yönetmektedir. Uluslararası yatırımcılar da bu gelişen sektörde aktifler ve hızla yeni projeler oluşturdular.

Azerbaycan otel endüstrisi esas olarak Bakü otellerine dayanmaktadır; ancak ülkede kendi benzersiz otel endüstrilerine sahip başka büyük şehirler de var. Azerbaycan’daki başlıca otel türleri uluslararası zincir, ulusal zincir ve özel ekonomi işletmeleridir. Uluslararası zincir oteller konuklarına restoran, konferans salonu, gece kulübü ve kort gibi çeşitli hizmetler sunmaktadır. Ulusal zincir oteller, uluslararası zincir otellere benzer hizmetler sunar ancak ulusal zincirlere ait oldukları için daha ucuzdur. Özel ekonomi kuruluşları, oda servisi veya restoran yemekleri gibi herhangi bir ek ücret ödemeden konaklama gibi temel hizmetleri sunmaktadır.

Bakü, Azerbaycan otel endüstrisi için en hızlı büyüyen şehirdir; ancak, en yüksek büyüme oranına ulaşmadan önce daha kat etmesi gereken uzun bir yol var. Şu anda sadece Bakü’de inşa halinde olan 200’den fazla yeni beş yıldızlı ve beş kompleks var. Bu yeni projeler, hem iş hem de tatil amaçlı seyahat edenler için artan sayıda üst düzey lüks oda tedarik edecek. Ülkenin büyüyen ekonomisi vatandaşlarının yaşam standartlarını iyileştirdikçe lüks odalara olan talep artacaktır. Sonuç olarak Bakü, gelişen otel endüstrisi için önümüzdeki yıllarda da en müreffeh şehirlerden biri olmaya devam edecek.

Azerbaycan otelleri, yerel restoranlarda veya kafelerde yemek yeme seçenekleri; çamaşırhane hizmeti; turlar; tıbbi yardım; internet girişi; spor salonları ve konferans salonları vb. Buna ek olarak, bazı Azerbaycan beş yıldızlı veya dört yıldızlı otellerin, misafirlerine işletmelerinde kaldıkları süre boyunca eğlence imkanı sağlayan kendi gece kulüpleri vardır. Azerbaycanlılar, kaldıkları süre boyunca optimum konforu sağlamak için, Yılbaşı gecesi veya düğünler gibi özel etkinlikler sırasında farklı Bakü otel konumlarında art arda birden fazla gece rezervasyonu yapar.

Gelişen ekonomik sektörü ve nüfusu arasında artan zenginliği ile Azerbaycan, hem iş toplantıları hem de tatil tutkunları için uygun bir destinasyon haline geliyor. Mükemmel müşteri hizmeti ile birleştirilmiş bol miktarda modern beş yıldızlı konaklama arzı, ziyaretçilerin bu müreffeh şehrin ünlü misafirperverlik kültürünü tam olarak deneyimlemelerini mümkün kılıyor!

Azerbaycan Gelir ve Ekonominin Kaynağı

Azerbaycan, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da bir ülkedir. Karadeniz ve Hazar denizleri ile çevrilidir ve 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Önemli bir petrol ve gaz üreticisi olmasının yanı sıra önemli bir tarım ürünleri üreticisi ve ihracatçısıdır. Yüksek büyüme potansiyeline sahip gelişmekte olan bir pazardır.

Azerbaycan önemli bir petrol ve gaz üreticisidir. 2017 yılında Azerbaycan 10 milyon ton petrol üretti ve 153 milyar metreküp gaz rezervine sahipti. Azeri hükümeti, ülkenin devlete ait şirketlerinin %67’sine sahip; Ülke topraklarının %70’i devlete aittir; Nüfusun %70’i kentsel alanlarda yaşıyor; ve toplu taşımanın %100’ü devlet tarafından işletilmektedir. Petrol üreten bir ülke olarak Azerbaycan, güçlü ekonomik büyümeye, istikrarlı sosyal gelişmeye ve yüksek yaşam standartlarına sahiptir. Çeşitlendirilmiş ekonomisi, düşük enflasyon oranı, sağlam bankacılık sistemi ve artan döviz rezervleri nedeniyle Azerbaycan, Heritage Foundation Sermaye Piyasalarında Ekonomik Performans Endeksi tarafından 2017 yılında 29. sırada yer almaktadır.

Azerbaycan aynı zamanda önemli bir tarım ürünleri üreticisi ve ihracatçısıdır. Elma, armut, üzüm, karpuz, kayısı, erik ve kiraz gibi birçok meyve çeşidini üretir. Azerbaycan ayrıca sığır, koyun ve keçi gibi çeşitli hayvan türlerinin ihracatını da yapmaktadır. Azerbaycan, tarım ürünleri ihraç etmenin yanı sıra, takas anlaşmaları veya kredi anlaşmaları kapsamında diğer ülkelere sattığı tank gibi askeri teçhizat da üretiyor. Azeri hükümeti, Rusya dahil diğer ülkeler için tank üreten AZAL Tank Üretim Tesisinin %70’ine sahip. Azerbaycan Savunma Bakanlığı web sitesine göre, Azerbaycan’da ihracat veya yurtiçi kullanım için askeri teçhizat üreten 50 askeri tesis bulunmaktadır.

– Dünya Bankası raporuna göre, Azerbaycan’ın ekonomisi çeşitlendirilmiş ve yıllar içinde hızla büyümektedir. petrol ve doğal gaz gibi bol doğal kaynakların yanı sıra tekstil imalatı (ürünlerini dünya çapında ihraç eden), mühendislik endüstrisi (ürünlerini dünya çapında ihraç eden), ulaşım ekipmanları imalatı (ürünlerini dünyaya ihraç eden), inşaat malzemeleri üretimi gibi büyük imalat sektörleri ( ürünlerini dünya çapında ihraç eden) diğerleri arasında.

Azerbaycan’ın sanayi sektörlerinin çeşitlendirilmesinden daha düşük ekonomik büyüme oranları nedeniyle çoğunlukla tarıma bağımlı olan Orta Asya bölgesindeki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Orta Asya bölgesindeki diğer ülkelere kıyasla ekonomik büyüme oranlarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Genel olarak, Azerbaycan, zengin doğal kaynakları nedeniyle güçlü ekonomik büyüme beklentileri sergilemektedir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!