Azerbaycan Doğal Kaynakları

Azerbaycan Doğal Kaynakları

Azerbaycan doğal kaynakları açısından da oldukça zengindir. Modern şehirde kültür ve sanat etkinliklerine son derece..

Azerbaycan Doğal Kaynakları

Azerbaycan Doğal Kaynakları, Azerbaycan’da en verimli, doğal kaynak açısından en zengin kesim Qarabağ bölgesine ait olduğu bilinmektedir. Yüz elli beş türde faydalı yakıt, beş altın, altı civa, iki bakır, bir kurşun ve çinko, on dokuz üzlük taşı, on testere taşı, dört adet çimento hammaddesi, on üç türde inşaat taşı,bir soda üretimi için hammadde, yirmi bir pemza ve volkan külü, on kil, dokuz kum-çakıl, beş inşaat kumu, dokuz alçı, anhidrit ve gec yatakları bulunmaktadır.

Bu durum Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ekonomik potansiyeli ve gelişmesi için ciddi bir önem teşkil etmekteydi. Şuşa ilçesi içinde Şuşa üzlük taşı, Keçeldağ (Lisokor) kil, Şuşa yeraltı tatlı su, tedavi özelliğine göre ünlü Essentuki suyundan geri kalmayan Şirlan ve Turşsu maden suyu yatakları bulunmaktadır.Hocalı ili topraklarında yer alan Zerinbağ ve Ağçay üzlük taşı, Şuşa kireç taşı, Hocalı kil, Hankendi (Esgeran grubu) kum-çakıl karışımı ve Hankendi yeraltı tatlı su yatakları mevcut olduğu bilinmektedir.

Hocavend Bölgesi Toprakları

Hocavend bölgesi topraklarında ise Ediş kabbro üzlük taşı, Hocavend kireç taşı ve yeraltı tatlı su yatakları yer almaktadır. Ağdere ilçesinde zengin Kızılbulak altın ve bakır, Mehman kurşun, çinko, Demirli bakır, Canyatak-Gülyatak altın, Ağdere, Şorbulak-I, Şorbulak-II testere taşı ve Ağdere gec, ayrıca da kireç taşı ve alçı yatakları vardır. Ağdere tatlı yeraltı su kaynakları bu bölgede tespit edilmiştir.

Azerbaycan ve Zenginlikleri

Azerbaycan, Orta Asya’da Hazar Denizi kıyısında yer alan petrol zengini bir ülkedir. Zengin bir doğal kaynaklara ve güçlü bir orduya sahiptir. Azerbaycan doğal kaynakları su, petrol, gaz, kereste ve metalleri içerir. Ayrıca verimli topraklara ve ılıman iklime sahiptirler. Doğal kaynaklar Azerbaycan’ın zenginliğinin çoğunu oluşturuyor; hem insanlar hem de hayvanlar için değerlidirler.

Azerbaycan su, petrol, gaz ve kereste gibi doğal kaynaklar açısından zengindir. Azerbaycan ayrıca fosil yakıtlar içeren çok sayıda keşfedilmemiş mağaraya sahiptir. Ayrıca Karadeniz’in deniz havasına yakın coğrafi konumu sayesinde bol miktarda temiz havaya sahiptirler. Tüm bu doğal kaynaklar Azerbaycan’ı zengin bir ülke yapmaktadır.

Azerbaycan, modern teknolojiye sahip yüksek eğitimli bir nüfusa sahip olduğu için insan kaynakları açısından zengindir. Azerbaycan’da eğitim ücretsizdir ve kalitesi uluslararası standartlardadır; aynı zamanda yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder. Birçok üniversite bilim, teknoloji ve işletme alanlarında ülke ekonomisine faydalı olan dereceler sunar. Zengin şirketlerin çoğu Bakü’ye veya Azerbaycan’ın Sumgayıt veya Gence gibi diğer şehirlerine aittir. Bakü, modern teknolojiye sahip Azerbaycan’ın en zengin şehirlerinden biridir; diğer ülke ekonomilerine stratejik yatırımlarla birlikte dünyanın en büyük finans sektörlerinden birine sahiptir.

Azerbaycan, 1991 yılında Rusya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra güçlenen, güçlü bir gurur duygusuna sahip birleşik bir ülkedir. Bağımsızlık savaşı yedi yıl sürdü ve dünya çapında 20 milyon can aldı – beş milyonu Azerbaycan’dandı – ama sonunda Azerbaycan’a yol açtı. Rusya’dan bağımsızlık. Azerbaycan halkı Rusya’dan siyasi bağımsızlığını kazandıktan sonra kendi devletini kurabilmiştir. Bunu sıkı çalışma, özveri, birlik, dayanışma, özveri ve fedakarlık yoluyla yaptılar. Bütün bu değerler, tüm Azerbaycanlılar arasında milli gurur duygusunu güçlendirerek topluma yansıtılmaktadır.

Azerbaycan’ın zenginliğinin büyük bir kısmı su, petrol, gaz ve kereste gibi doğal kaynaklarından gelmektedir. Ayrıca, ekonomisini daha da artırmaya yardımcı olan modern teknolojiye sahip yüksek eğitimli bir nüfusa sahiptir. Tüm Azerbaycanlılar arasındaki birlik duygusu, Azerbaycan ruhunun daha da güçlenmesine yardımcı oluyor. Sonuç olarak; Azerbaycan doğal kaynaklar açısından zengindir; insan kaynakları bakımından zengindir; güçlü bir gurur duygusuna sahip birleşik bir ülkedir; ve adı “egemenler ülkesi” olarak tercüme edilir!

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 2]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!