Azerbaycan Tarihi

Azerbaycan Tarihi

Azerbaycan Tarihi, Azerbaycan’ın resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. Adı hakkında değişik görüşler ortaya atılmaktadır. M.Ö 323 yılları...

Azerbaycan Tarihi

Azerbaycan Tarihi, Azerbaycan’ın resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. Adı hakkında değişik görüşler ortaya atılmaktadır. M.Ö 323 yıllarında burayı yöneten Atropates’ten ve od anlamına gelen azer kelimesinden adını aldığı iddia edilmektedir. En çok kabul göreni ise, bölgede uzun süre hüküm süren Hazar Türklerinden alındığı yönünde olmaktadır.

Azerbaycan coğrafyası pek çok hanlığın, devletin ve milletin yönetimlerine tanık olmuştur. Türkler ilk olarak M.Ö Saka-istik dönemde bu topraklara girmişlerdir. M.S 395 yıllarında ise Hun Türklerinin bölgede hüküm sürdükleri bilinmektedir. Selçuklu döneminde Azeri topraklarında Türklerin çoğalmaya başladığını, Akkoyunlu ve Karakoyunlular döneminde ise Türk nüfusunun en fazla olduğu görülmüştür.

Azerbaycanda Hüküm Sürdüren Hanlıklar

Topraklarda sonraki dönemlerde sırayla Safeviler, Afşarlar, Kaçarlar hüküm sürmüşlerdir. Daha sonraki dönemlerde ise Azerbaycan’da, Şeki, Gence, Bakü, Derbent, Kuba, Nahcivan, Tebriz, Urmiye ve Erdil hanlıkların hüküm sürmüştür. Azerbaycan Rus egemenliğine girdikten sonra, Ermeniler yerleştirilmiştir.

Azerbaycan Ve Tarihsel Değeri

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde, batıda Hazar Denizi ve Gürcistan, kuzeyde Rusya, doğuda İran ve güneyde Türkmenistan ile çevrili bir ülkedir. Azerbaycan 73.660 mil karelik bir alana ve 9.2 milyon nüfusa sahiptir. Azerbaycan petrol, gaz, kömür, uranyum ve değerli taşlar gibi birçok doğal kaynağa ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin başkenti Bakü’dür ve 1928’de Azerbaycan olmadan önceki adı Transkafkasya’dır. Bakü, Azerbaycan’ın başkentidir. Yazları ılık, kışları serin olan nemli bir subtropikal iklime sahiptir. Bakü’de iki volkanik dağ vardır: Shahdagh Dağı ve Kızıljum Dağı, üzerinde yerel halk tarafından Masud jugendzis veya “yaşlı adam jugendzis” olarak adlandırılan ünlü kaya oymalarının bulunduğu. Şehir, kafeler, restoranlar ve lüks butiklerle dolu hareketli caddelerden oluşmaktadır. Ayrıca yerel mağazalar, marketler ve tiyatrolarla dolu birçok yaya caddesi vardır. Bakü, her yıl dünyanın her yerinden insanları Azerbaycan kültürünü ilk elden deneyimlemeye çeken Kabala Günü Dans Festivali, Qafqaz Gunboat Festivali ve Uluslararası Caz Festivali gibi birçok uluslararası festivale ev sahipliği yapıyor. Dağlık Karabağ’ın kendilerine ait olduğunu iddia eden Gürcistan gibi bir Hıristiyan azınlığın yaşadığı mahalle (Gürcistan’ın tartışmalı bölge üzerinde kontrolü olmamasına rağmen). Büyük İskender’in anılarına göre, 2 bin yıldan fazla bir süre önce bu bölgeden geçtiğinde Azerbaycan’da 120’den fazla pagan tapınağı vardı. Sovyetler Birliği birçok tarihi yeri müzeye dönüştürdü; ancak bazı siteler komünist yetkililer için fazla milliyetçi olarak kabul edildiğinden, perestroika yıllarında çoğunlukla kapatıldılar. Bugün, bir zamanlar MS 8. yüzyılda İran’daki Tebriz’de (şimdi İran) kurulmuş bir Arap askeri üssünün bir parçası olan eski Gence Kalesi de dahil olmak üzere koruma altında olan birçok tarihi yer var. Gence Kalesi bir zamanlar, bir ordunun dışarıdan yiyecek veya su tedarik etmeden günlerce kalabileceği 30 mil içindeki üç kaleden biriydi Azerbaycan’ın petrol ve gaz endüstrisi, onu mahalledeki en zengin ülkelerden biri yapıyor; ancak, hükümet yetkilileri arasında adam kayırmacılık ve adam kayırmacılığı ile boğuşan bu bölgedeki diğer tüm milletler gibi yolsuzluk bu ülkeyi rahatsız ediyor Azerbaycan, yolsuzluk gibi hükümet yetkililerini rahatsız eden birçok zorlukla karşı karşıya kalsa da, petrol endüstrisi bu ülkeye büyük zenginlikler getiriyor. Vatandaşların sosyo-ekonomik geçmişleri ne olursa olsun başarılı olmaları

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!