Azerbaycan Sinema

Azerbaycan Sinema

Azerbaycan Sinema, Azerbaycan'da üç binden fazla film çekilmiştir. Bunlardan üç yüz tanesi uzun metraj sinema filmi, yüzden fazlası kısa metraj sinema filmidir. Ayrıca yirmiden fazlası uzun metraj televizyon sinema filmi, otuzdan çoğu kısa metraj televizyon sinema filmi ve yirmi kadarı dizi, on tanesi ise uzun...

Azerbaycan Sinema

Azerbaycan Sinema, Azerbaycan’da üç binden fazla film çekilmiştir. Bunlardan üç yüz tanesi uzun metraj sinema filmi, yüzden fazlası kısa metraj sinema filmidir. Ayrıca yirmiden fazlası uzun metraj televizyon sinema filmi, otuzdan çoğu kısa metraj televizyon sinema filmi ve yirmi kadarı dizi, on tanesi ise uzun metraj müzikal, yüzden fazlası televizyon tiyatro oyunu, elli kadarı televizyon sinema-tiyatro oyunu, yüz kadarı çizgi film, yirmi kadarı televizyon çizgi film, elli tanesi kadarı uzun metraj belgesel, bin yüzden çoğu kısa metraj belgesel, yirmi kadarı uzun metraj televizyon belgeseli, altı yüzden fazlası ise kısa metraj televizyon belgeselidir.

Antalya Altın Portakal Ödülleri

Ayrıca Azerbaycan’ın bu sinema başarısı birçok ülkenin dikkatini çektiği gibi iki bin on bir Antalya Altın Portakal Ödüllerinde yer almıştır. İki bin altı tarihli Oleg Safaraliyev yönetmenliğindeki Elveda Güney Şehri, iki bin on bir tarihli Ilgar Najat yönetmenliğindeki Buta, iki bin on tarihli Samir Kerimoğlu yönetmenliğindeki Niyet, iki bin on bir tarihli Yaver Rzaev yönetmenliğindeki Kutsal Hayvan ve iki bin on tarihli Ilgar Safat yönetmenliğindeki Karakol filmi Altın Portakal’da boy gösteren filmlerdir.

Azerbaycan’ın TEAS ve TEAS TV’ye ek olarak çok sayıda ödül kazanan Mistik Muğam Müziği Montana’da adlı filmi yüzlerce kişiyi Azeri müziğinin ritmi ve ezgisiyle tanıştırmakla birlikte kendine hayran bıraktı.Azerbaycan’da çekilen ilk film olarak kabul görülen Petrol Fıskiyesi bin sekiz yüz doksan sekizde çekilmiştir.

Azerbaycan Sinema Tarihi

Azerbaycan, Avrasya’da Güney Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Ülke kuzeyde Karadeniz ve Hazar Denizi, batıda Türkiye, güneyde Gürcistan ve doğuda İran ile çevrilidir. Azerbaycan toplam 77.000 kilometrekarelik bir alana ve 7.2 milyon nüfusa sahiptir. Azerbaycan’ın manzarası kuzey ve doğudaki tepeler ve dağlardan güneydeki yarı çöllere kadar değişmektedir. Azerbaycan petrol, doğalgaz, kömür, uranyum, krom ve mermer gibi birçok doğal kaynağa sahiptir.

Azerbaycan’daki ilk film endüstrisi 1920’lerde Rusya’nın yerel okullara film kameraları getirmesiyle kuruldu. Daha sonra Sovyetler Birliği, Azerbaycan’ı diğer milletler için ulusal kurtuluş konulu filmler üretmek için bir üs olarak kullandı. Bu, Sovyet yönetiminden özgür olma konusunda ulusal bilincin artmasına katkıda bulundu. Omar Sharif, Omar Bekrami ve Molla Gorani gibi Azerbaycan filmlerinde uluslararası üne sahip birçok oyuncu rol almıştır. Molla Güntes, “Türk Lokumu” (1971) gibi ulusal düzeyde beğenilen birçok filmin yapımcılığını üstlendi. Bununla birlikte, geleneksel dans ve müzik içeren birçok yerel yapım, izleyiciler arasında daha popülerdir.

Azerbaycan’ın ilk filmi, 1900’lü yılların başında Rus sinemacı Fyodor Khitruk tarafından, müzikleri Alexander Spender’a aittir. 1917’de Bakü’de Khitruk’un filminin gösterildiği uluslararası bir film festivali düzenlendi. Bu tarihi olay, Bakü’nün bugün sinema ve sanat eğitimi merkezi olarak kurulmasında önemli bir aşamayı işaret etti. Daha sonra Azerbaycan, Rusya’dan bağımsız hale geldiğinde, Azeri, Türkçe ve Kürt lehçeleri gibi Türk dillerine dayanan kendi yerel sinema geleneğini benimsemiştir. Cumhuriyet, 1989’dan beri her yıl verilen En İyi Yönetmen Devlet Ödülleri adlı kendi ödülleriyle Azerfilm gibi devlete ait şirketler altında çok sayıda film yapımını finanse etti.

Azerbaycan, “Kırmızı Balon” (2005), “Düğün Planlayıcısı” (2018) ve “Atlı Çocuk” (2013). Yalnızca 2017 yılında Azerfilm, 35 milyon ABD doları gişe hasılatı elde eden 8 film çekerek, Azerbaycan’ı kişi başına düşen gelirle kişi başına düşen sinema yapım değeri açısından ilk on sırada yer alan ilk on ülkeden biri haline getirdi.[1] Yerel gazeteler, Stalin tarafından 60 yıl önce başladığından beri Bakü Film Festivali’nde ünlü aktörlere ve yönetmenlere verilen ödüller hakkında her yıl haber yapıyor.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!