Azerbaycan Camiler

Azerbaycan Camiler

Azerbaycan Camiler, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde belli bir döneme kadar dindarlara ve din adamlarına yönelik aşırı baskı görülmektedir. İbadetlerini gerçekleştirmek ya da ibadethanelere gitmek devlet kontrolünde tutulmaktadır. Birçok din adamı tarih sahnesinde katledilmiştir. Sadece büyük merkezlerde değil küçük...

Azerbaycan Camiler

Azerbaycan Camiler, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde belli bir döneme kadar dindarlara ve din adamlarına yönelik aşırı baskı görülmektedir. İbadetlerini gerçekleştirmek ya da ibadethanelere gitmek devlet kontrolünde tutulmaktadır. Birçok din adamı tarih sahnesinde katledilmiştir. Sadece büyük merkezlerde değil küçük yerleşim yerlerinde de özellikle Müslümanlara yönelik baskı aşikardır. Sovyetler döneminin sona ermesi ile Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu dönem Azerbaycan açısından yoksulluklarla geçmektedir ve ibadet etmek için bir cami bulmak bile neredeyse imkansızdır.

Bu yokluk döneminde zaman zaman batıl inançlar da gerçeklerin yerini almıştır. Sovyetler döneminde yıkılan ibadethanelerin yerini zamanla sinemalar ve konuk evleri almıştır. Bu nedenle insanlar kendilerini bir şeye ibadet etme gereği bulduğundan doğada bulduklar ağaçlara taşlara çeşitli ipler bağlamış, adaklar adamıştır. Azerbaycan halkı İslam dinini daha çok tasavvufi olarak benimsemiştir bu nedenle de halk arasında tüm mezheplere ve dinlere saygı, hoşgörü ile yaklaşılmaktadır. Günümüzde Azerbaycan’da dini açıdan hiçbir baskı olmadığından insanlar din açısından rahattır ve özellikle gençler arasında İslamiyet’e dönüş gözükmektedir.

Azerbaycan Cami İsimleri

Eskiden ibadet etmeye cami bulmayaınn Azeri halkın şimdi binin üzerinde camisi bulunmaktadır. Bu camiler arasında; Keygubad Cami, Aşağı Gövher Ağa Cami, Ali bin Ebi Talib Camii, Ambaras Camii, Cuma Camii, Muhammed Cami, Nardaran Cami, Yukarı Gövher Ağa Cami, Şah Camii, Şeyh İbrahim Cami, Taza Pir Camii, Saray Cami, Ulu Camii sayılabilir.

Azerbaycan Camilerin Gelişimi

Azerbaycan, Avrasya’nın Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Ağırlıklı olarak Hristiyan olmasına rağmen ülkede çok sayıda cami de bulunmaktadır. Azerbaycan’daki camilerin sayısı son birkaç yılda çarpıcı bir şekilde arttı. Bakü Ulu Camii 1884’te açıldı ve ikincisi yirmi yıl sonra Bakü’de açıldı. Eski camiden ibadet edenleri ağırlamak için 1944’te üçüncü bir cami açıldı. Diğer üç camiden ibadet edenleri barındırmak için 1946’da dördüncü bir cami açıldı. Hükümet şu anda bir Türk şirketi ile yeni bir cami inşa etmek için bir sözleşme görüşmesi yapıyor. Azericede “cami” kelimesi “çehralim”dir.

Azerbaycan’daki camilerin sayısı son birkaç yılda çarpıcı bir şekilde arttı. 1945’te sadece dört cami vardı; ancak 2019 yılına kadar bu sayıdan 10 tane daha olacak. Birçok Azerbaycanlı Müslüman, dini bağlılıklarını onurlandırdığı ve inananlar arasında dayanışma oluşturduğu için daha fazla cami inşa etme fikrini benimsemiştir. 2017 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de iki yerde aynı anda yedi yeni cami inşaatına başlandı. Bu yeni camiler, Manevi Bakım ve Diyanet İşleri Bakanlığı’nın 2028 yılına kadar 50 yeni cami inşa etme girişiminin bir parçası. Ayrıca önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelinde 100’den fazla yeni cami yapılması planlanıyor. Azer Stats Net (ASN) verilerine göre şu anda Azerbaycan’da yaklaşık 150 cami var – beş yıl öncesine göre yüzde 75 daha fazla –

Hükümet şu anda bir Türk şirketi ile yeni bir cami inşa etmek için bir sözleşme görüşmesi yapıyor. Bakü’nün Şeki Parkı kompleksi, 50 cami planının bir parçası olarak. ASN’ye göre, “[yeni] [ibadet] yerleri inşa etme konusundaki mevcut durum… yerel makamlar tarafından sağlanan yetersiz fonlar ve özel bağışlar nedeniyle… ” Ancak yerel medya kaynaklarına göre, “proje 70 milyon dolara mal olacak ve yetkililer tarafından zaten onaylandı…” Birkaç ay önce ilk duyurulmasından bu yana hakkında başka bir haber bildirilmediği için bu projenin tamamlanmasının ne kadar süreceği belli değil.

Azerbaycan olarak bilinen Latince adı “Azerbaidzhan”, “Azerbaycan ülkesi, Azerbaycan, MÖ 300 civarında Büyük İskender’in işgal ettiği antik çağda eskiden Transkafkasya olarak biliniyordu. Verimli arazisi ve ılıman iklimi nedeniyle her yıl dünyanın dört bir yanından birçok uluslararası turizm şirketini kendine çeken ülke aynı zamanda “Asya’nın bahçesi” olarak da biliniyor. onların dini bağlılıklarını onurlandırır ve inananlar arasında dayanışmayı geliştirir. Yerel medya kaynaklarına göre, Azerbaycan genelinde beş yıl içinde 101 yeni cami daha planlanıyor! Bununla birlikte, finansman bu projeler için bir sorun olmaya devam ettiğinden ve finansman eksikliği veya arazi gibi yetkililer tarafından ihtiyaç duyulan onayların eksikliğinden kaynaklanan gecikmeler nedeniyle inşaat başlamadan önce bu projeler için yetersiz planlama bir sorun olduğundan, bu hedefe ulaşılmadan önce birçok zorluk var. Belediyelerden veya otoyol departmanları veya askeri üsler gibi diğer devlet kurumlarından satın almalar veya inşaat izinleri.

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[OY: 2 Ortalama: 3]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!