İçindekiler
Azerbaycan Bayrağı
Azerbaycan Bayrağı, Her ülke için bayrak vatandaşların kimliği, ülkenin bütünlüğü ve dünyada kendini tanıtması açısından önemli bir figürdür. Eski dönemlerde savaşlardan sonra kazanılan topraklara bayrak dikilmesi adeti oranın artık o kimlikle devam edeceği, o ülkeye katıldığı ve ülkenin sınırları doğrultusunda tüm vatandaşların o bayrak altında toplanacağına işaret etmektedir. Bu nedendir ki bir ülkenin bayrağı olmazsa olmaz milli değerler arasında sayılmaktadır. Azerbaycan uzun yıllar sömürü altında kalmış farklı ülkelerin egemenliğinde bütünlüğünü korumaya çalışmış bir Kafkasya ülkesidir. 1991 yılına kadar SSCB’nin etkisinde kalmış, dini, dili ve tüm kimliği kendi benliği dışında gelişmiştir.
Azerbaycan Bayrağının Oluşumu
Azerbaycan’ın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin kendi sınırları çizilmiş ve vatandaşlarını tek bayrak altında toplamıştır. Azerbaycan bayrağı ile ilgili 90’lardan önce çok fazla renk ve şekil sunulmuş olup son bayrağın şekli 5 Şubat 1991 yılında kabul edilmiştir. Azerbaycan bayrağı ile ilgili ilk karar daha ülke bağımsızlığını ilan etmeden önceye dayanmaktadır. Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükümeti tarafından 1918’de alınmıştır. Buna göre, Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde ak renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayraktaki gök renk Türklüğü, yeşil renk İslamiyeti, kırmızı renk ise uygarlığı temsil etmektedir. Birçok farklı bayrak şekline rağmen 1991 yılında kabul edilen bu bayrak günümüzde de ülkede dalgalanmaktadır.
Azerbaycan’ın Bayrağı Ne Anlama Geliyor ve Neyi İfade Ediyor?
Bir ülkenin ulusal bayrağı genellikle o ülkenin sembolüdür. Ulusal bayrak, halkın vatanseverliğini temsil eder. Azerbaycan’ın ulusal bayrağı mavi ve kırmızı bayrak olarak bilinir. Azerbaycan bayrağının renkleri halkın vatanseverliğini temsil eder. Kırmızı cesaret ve cesareti, mavi ise devlete sadakat ve bağlılığı temsil eder. Kartal, Azerbaycan’ın ulusal kuşudur ve aynı zamanda gücü, ihtişamı ve asaleti temsil eder.
Azerbaycan bayrağı, kurulduğu 1920 yılından bu yana Azerbaycan halkının vatanseverliğini temsil eder. Azerbaycan’da «Eyn Kəsiklər Azərbaycanı olarak bilinir. » İngilizce’de «Azerbaycan’ın kırmızı sembolü» anlamına gelir. Britannica Ansiklopedisi’ne göre, 1918’de, monarşiler veya imparatorlar olmadan bağımsız ülkeler yaratmaya yönelik uluslararası bir hareketin parçası olarak, bu fikri desteklemek için tüm Avrupa’da uluslararası kongreler düzenlendi. Bu harekette Azerbaycan, kendi bayrakları ve ulusal sembolleri ile bağımsız devletler kurarak yeni bir dünya yaratacak yedi cumhuriyetten biri olmuştur. O zamanlar Azerbaycan için yeni bir bayrak oluşturmak gerekliydi çünkü I. Dünya Savaşı sırasında ve Avrupa’yı saran bu savaştan önce farklı devletleri temsil eden çok sayıda bayrak vardı.
Farklı halkları belirtmek için kırmızı, sarı ve yeşil renkler kullanılıyor. eski Osmanlı İmparatorluğu sisteminde: Türkler için kırmızı, Kürtler için yeşil, Araplar için sarı ve Ermeniler için beyaz. Bununla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk, 1923’te feshedilmiş Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıntılarından bağımsız ulus devletini kurduğunda – Kemalist Türkiye olarak bilinir – yeni bayrağı için önceki tüm bayraklar gibi kırmızı yerine yeşil bir alan seçti. imparatorluk sistemi kullanmıştı (o zamanlar yeşil onun ulusunun rengiydi). Atatürk’ün bağımsız ulus devleti demokratik ilkeler üzerine kurulduğundan, demokrasiyi simgelediği için kırmızıyı ulusunun rengi olarak seçmiştir – her ikisi de kan kırmızısı eski zamanlarda komünizm ile ilişkilendirilmiştir (komünist sembolün üzerinde kırmızı bir yıldız vardır) – aynı zamanda kırmızı bir yıldızdır. fedakarlıkla ilişkilendirilir (kırmızı kan askerleri her zaman cephelerde savaşmışlardır). Ayrıca, siyah (kırmızı) gökyüzü altında savaşa girerken askeri personel tarafından giyilen gri paltolar da fedakarlık ile ilişkilidir – bu nedenle bazı askeri güçler kan kırmızısı yoldaşlarıyla ilişki kurmaktan kaçınmak istediklerinde (siyah o zaman siyahtır) bunun yerine siyah (gri) kullanırlar. milletinin rengi).
Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul
Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız